Pieczywo jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika. 16 października obchodzony był Światowy Dzień Chleba.

Również nasi najmłodsi uczniowie z Oddziału Przedszkolnego wraz ze swoją wychowawczynią – p. Anną Karpińską – postanowili uczcić ten dzień.

20 października dzieci zostały zapoznane z kolejnymi etapami produkcji chleba, rozpoznawały też jego różne rodzaje (kajzerka, grahamka, chleb pszenny, żytni, bułka, rogal itp). Uczniowie rozpoznawali również pieczywo z zawiązanymi oczkami po smaku i zapachu dowiadując się, ile osób potrzeba, by powstał chleb, który trafia do naszych domów, a także rozwiązywali rebusy i łamigłówki. Po wytężonej pracy umysłowej wszyscy z zapałem zabrali się za robienie pysznych tostów i zapiekanek.

W ten dość smutny ponury dzień u nas jak zwykle było pysznie, pachnąco i wesoło. Dzieci postanowiły poczęstować swoimi wypiekami również nauczycieli i pracowników szkoły. Było pysznie! 🙂

 

Zobacz galerię zdjęć: