„Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.

Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki,

lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabaw.

                         To najlepszystart w nowy dzień”.

 Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego w Giżycach przyłączyła się do Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania – akcji obchodzonej w Polsce jako Dzień Śniadanie Daje Moc. Organizatoremprogramu jest Partnerstwo dla Zdrowia – wyjątkowa koalicja: Danone, Lubella, marki Biedronka, Instytut Matki i Dziecka, a Honorowy Patronat objął Minister Edukacji Narodowej.

8 listopada 2018r. od godz. 8.00 rozpoczęło się w szkole przygotowanie wspólnego śniadania. Dzieci z oddziału przedszkolnego z wychowawczynią Anną Karpińską oraz uczniowie kl. I i kl. II pod opieką Małgorzaty Orzeszek przyrządzały zdrowe potrawy. W fartuszkach śniadaniowych mocy i kucharskich czapeczkach, na których widniały zdrowe papryczki rozpoczęły kulinarne eksperymenty. Do akcji aktywnie włączyli się rodzice i opiekunowie Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej w Giżycach. W przygotowaniu zdrowych dań kierowali się wskazówkami z Piramidy Zdrowia oraz wiadomościami zdobytymi w trakcie realizacji scenariuszy zajęć w ramach Klubu Śniadanie Daje Moc. Wyczarowali prawdziwe cuda kuszące smakiem, aromatem i wyglądem. W niecodziennejscenerii, którą tworzyły krainy: mleczna, serowa, wodna, warzywna, owocowa, soków natury – zastawiono smaczny, zdrowy i kolorowy stół. Wśród bukietów z maków i rumianków pojawiły się: owocowe gąsienice, biedronkowe polany, witaminowe bomby, kolorowe frytki na surowo, sałatkowymisz-masz, owocowe szaszłyki, koreczki stateczki, orzechowe kule mocy itp. Tak naprawdę nie udało się policzyć talerzyków z różnorodnością potraw. Na pewno było ich ok. 100. Ponadtokrólowały konkursowe kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, które oczarowały wszystkichpomysłowością wykonania. W zasięguręki były tylko zdrowe napoje: woda, samodzielne przygotowane wody smakowe z dodatkiem mięty, cytryny, koperku oraz mleko i w 100% naturalne soki w różnych smakach. Jako zdrowe tłuszcze serwowano ziarna dyni, słonecznika, orzechy włoskie.

Wspólne śniadanie otworzyła uroczyściePani Dyrektor Elżbieta Kopka. W części oficjalnej powitała zaproszonych gości, rodziców, opiekunów, uczniów, nauczycieli.Poinformowała o znaczeniu śniadania, podkreślając jego rolę w diecie dziecka. Zwróciła uwagę, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podziękowała za przygotowanie oraz wszelkie działania promujące prawidłowe żywienie, nawiązując do realizowanego programu. Następnie wszyscy zasiedli do stołu, na którym wręcz nie mieściły się przeróżne specjalności. Na najważniejszy posiłek dnia zaproszono rodziców, opiekunów, przyjaciół i pracowników szkoły, koleżanki i kolegów z kl. IV – VIII.

Podczas śniadania dzieci poprzez prace plastyczne, gazetki ścienne, plakaty i wystawypropagowały 12 zasad zdrowego odżywiania. Rozdały również obecnym specjalnie z tej okazji przygotowane ulotki.

 

Wyrazy wdzięczności dla wszystkich zaangażowanych. Dziękujemy za pomoc Pani Dyrektor naszemu gościowi – właścicielowi pasieki „Paulinka” za zdrowy miód, gospodarstwu sadowniczemu „Tęczowy Ogród” za soki i jabłka, rodzicom i opiekunomPlacówki Opiekuńczo-Wychowawczej w Giżycach za produkty, pomoc w przygotowaniach oraz obecność.