Szczególnie atrakcyjnym wydarzeniem w ramach ogólnopolskiego projektu: „Zdrowo jem, więcej wiem” realizowanego w SP w Giżycach była wycieczka do gospodarstwa sadowniczego: Tęczowy Ogród w Brzozowcu. Oprócz zespołu: Aktywne Witaminki koordynowanego przez Małgorzatę Orzeszek uczestniczyły w niej dzieci z oddziału przedszkolnego pod opieką wychowawczyni Anny Karpińskiej.

Wszyscy zostali bardzo serdecznie przyjęci 7 listopada 2018r. przez właściciela – p. Przemysława Wasilewskiego, który wspiera nasze działania od wielu lat. Systematycznie obdarowuje nas jabłuszkami i sokami. Mamy również pamiątkowe smycze, kubeczki, długopisy, a nawet ręcznie rzeźbione statuetki w kształcie jabłka.

Tym razem Pan Przemek oprowadził nas po pobliskich sadach. Podziwialiśmy i porównywaliśmy sad w zależności od wieku, a także zwróciliśmy uwagę na gatunki jabłoni i warunki zapewniające ich optymalny rozwój. Wiemy już bardzo dokładnie na czym polega praca sadownika, jakie maszyny ją ułatwiają, jak ważna jest znajomość prognozy pogody.

Szczególnie zainteresowała nas prelekcja na temat znaczenia spożywania jabłek. Dowiedzieliśmy się, jak znaczący jest ich wpływ na pracę serca, mózgu, jelit, dobre samopoczucie. Prawidłowo odpowiedzieliśmy na wiele pytań, m. in. Dlaczego w momentach, kiedy nie możemy umyć zębów po posiłku,zjadamy jabłka?

Mieliśmy też okazję zwiedzić Tłocznię soków i popatrzeć, jak produkowany jest sok naturalny, bez dodatku cukru, wody, barwników i konserwantów. Przy tej okazji otrzymaliśmy obfity zapas soku. Dużo czasu upłynie zanim popróbujemy wszystkich smaków, np. z dodatkiem mięty, dyni, gruszki, truskawki, marchewki, buraczka, wiśni, porzeczki. Chętnie podzielimy się z innymi uczniami i zachęcamy, by te smaczne, najbardziej popularne i ogólnie łatwo dostępne owoce włączyć do codziennej diety.

 

Serdecznie dziękujemy Panu Przemkowi za ciekawe zajęcia prozdrowotne, poświęcony nam czas, cenne informacje, dotychczasową współpracę, zdrowe jabłka i soki.