ZDROWO JEMY – PRAWDZIWE MIODY PROSTO Z PASIEKI
Fantastyczne zajęcia odbyły się w naszej szkole 7 lutego 2018 r. Przeprowadził je właściciel pasieki „Paulinka” pan mgr inż. Rafał Durzyński. Tematyką spotkania była promocja zdrowego odżywiania realizowana w ramach ogólnopolskiego projektu: „Zdrowo jem, więcej wiem” prowadzonego przez Fundację BOŚ. W zajęciach uczestniczyły zespoły – „Zdrowe Ziarenka” z kl. I, „Rumiane Jabłka” z kl. II – III oraz dzieci z oddziału przedszkolnego. Obecnie realizowany jest etap zimowy projektu, który m. in. ma na celu kształtowanie nawyków żywieniowych, dotyczących spożywania zdrowych produktów, m. in. pozbawionych nadmiaru cukru.
Dzięki tym zajęciom uczniowie poznali jeden ze zdrowych zamienników cukru – miód. Pan Rafał bardzo dokładnie przedstawił jego walory zdrowotne. Przekonywał, że sprawdzonym sposobem na utrzymanie dobrego humoru i zdrowia jest łyżka miodu dziennie. Ciekawie opowiadał o życiu i zwyczajach pszczół, procesie powstawania miodu. Zapoznał dzieci ze znaczeniem tych pracowitych owadów w przyrodzie. Uczniowie już wiedzą, że pszczoły pobierając nektar, zapylają kwiaty i dzięki temu mamy owoce, warzywa. A te z kolei są najlepszymi zamiennikami cukru. Poznały też różne rodzaje miodów, sposoby wykorzystania miodu, jego cenne wartości odżywcze.
Pan pszczelarz przywiózł cienkie plastry prawdziwego wosku pszczelego, z którego dzieci zwinnymi palcami zrobiły świeczki i zabrały na pamiątkę do domu.
Zaprezentował też eksponaty, które są potrzebne do produkcji miodu. Przedstawił organizację życia pszczół, podział zadań, hierarchię w ulu. Dzieci mogły obejrzeć i dotknąć akcesoria pszczelarskie niezbędne do pracy w pasiece, tj. podkurzacz, ramkę, specjalny kapelusz, dłuto, odsklepiacz widelcowy, podziwiały tzw. ul weselny. Z zaciekawieniem przeglądały fachowe czasopisma pszczelarskie: „Pszczelarz”, „Pasieka” oraz bogato ilustrowane książki.
Pan Rafał uczulił wszystkich na zachowanie bezpieczeństwa podczas kontaktu z pszczołami. Uczniowie wiedzą, które części ciała powinny szczególnie chronić przed ukąszeniami owadów.
Podsumowaniem zajęć był konkurs wiedzy o pszczołach i miodach. Zwycięzcy otrzymali nagrody od p. Rafała – pięknie świece z wosku, które sam wykonał. Spotkanie zakończyło się słodkim poczęstunkiem. Dzieci smarowały suche wafle miodem i zajadały z rozkoszą. Przy tej okazji za pomocą zmysłów: wzroku, smaku, węchu i dotyku określały jego kolor, konsystencję, lepkość i smak. Każdy z uczestników otrzymał od miłośnika pracowitych owadów słoiczek miodu.
Zajęcia odbyły się w niecodziennej scenerii. „Zdrowe Ziarenka” koordynowane przez p. Małgorzatę Orzeszek, „Rumiane Jabłka” pod opieką p. Martyny Majorek i dzieci z oddziału przedszkolnego przy pomocy wychowawczyni p. Anny Karpińskiej wykonały różnymi technikami oryginalne pszczoły oraz gazetki nawiązujące do realizowanej tematyki. Wszyscy przekonali się, że cukier występuje pod różnymi postaciami. Będą wybierać ten najzdrowszy, który znajduje się w miodzie, owocach, warzywach.
Pani Dyrektor Elżbieta Kopka w imieniu społeczności szkolnej podziękowała serdecznie p. Rafałowi Durzyńskiemu za przekazanie cennych informacji i ciekawostek na temat pszczół i miodów.