We wtorek 05.12. 2017 w ramach realizacji projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” fundacji BOŚ „Zdrowe ziarenka” oraz „Rumiane jabłka” zaprosiły do naszej szkoły panią dietetyk – Sylwię Matusiak. Tematem prelekcji były zasady zdrowego odżywiania. Pani dietetyk zwróciła uwagę na regularność posiłków, która pobudza do działania, zwiększa koncentracje, poprawia samopoczucie  oraz zmniejsza odkładanie tkanki tłuszczowej. Kolejna zasadą i punktem prelekcji było znaczenie śniadania w życiu każdego człowieka. Śniadanie jest niezwykle ważne, gdyż dodaje  energii każdej komórce, umożliwiając prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Dla naszego rozwoju ważne są witaminy. Pani dietetyk wspomniała o witaminie D, która reguluje przemianę wapnia i fosforu oraz pomaga tworzeniu kości. Znajdziemy ją m.in. w tranie, sardynkach, makreli, wątróbce i nabiale. Witamina E chroni czerwone krwinki przed rozpadem. Niedobór powoduje osłabienie zdolności koncentracji. Znajdziemy ją w m. in. w migdałach, jajach, mleku. Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Znajdziemy ją brokułach, kalafiorze, serze, truskawkach, brzoskwiniach, groszku, awokado. Kolejnym punktem prelekcji były skutki nieprawidłowego odżywiania, do którego zaliczamy: otyłość, nadwagę, nadciśnienie tętnicze, powstawanie cellulitu, pogorszenie samopoczucia, wyglądu włosów, skóry i paznokci. Pani dietetyk zwróciła uwagę na bardzo ważną rolę dostarczania dużej ilości wody do naszego organizmu.

Druga część prelekcji dotyczyła eliminacji soli i cukru z naszej codziennej diety. Sól nie znajduje się tylko w solniczce. Możemy ją również znaleźć w wędlinach, pieczywie, serach, konserwach. Nadmierne spożywanie soli prowadzi do zwiększenia zachorowani na choroby układu krążenia, zwiększenia ryzyka udaru mózgu jak ryzyko rozwoju raka żołądka. Dowiedzieliśmy się jak odczytywać etykiety produktów. Oznaczenia „ bez soli”, „ niska zawartość soli”, „obniżona zawartość soli”, „ niesolony” to chwyty reklamowe zachęcające do kupna produktu. W każdym produkcie, który kupujemy jest sól lub sód. Ostatnim punktem prelekcji było pytanie dlaczego tak lubimy słodycze. Odpowiedź byłą prosta są smaczne, słodkie. Poprawiają humor, zaspokajają głód, często są nagrodą oraz rozładowują stres. Pani dietetyk uświadomiła wszystkim ile cukru znajduje się w produktach. W małej puszcze coca- coli znajdziemy aż 7 kostek cukru, w cukierku miętowym 1 kostkę cukru, w 2 litrowym napoju gazowanym znajdziemy 51,5 kostki cukru. Na koniec pani Sylwia udzieliła nam kila dobrych rad dotyczących zdrowego odżywiania. Sprawdziła wiedze uczniów zadając kilka pytań.

 

Zobacz galeię zdjęć: