SKĄD SIĘ BIORĄ PRODUKTY EKOLOGICZNE I NIE TYLKO…

Uczniowie klasy III systematycznie realizują działania prozdrowotne w ramach projektu: „Zdrowo jem, więcej wiem” realizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. 12 maja 2017 r. uczestniczyliśmy w warsztatach edukacyjnych w gospodarstwie ekologicznym  Państwa Ewy i Petera Stratenwerthów w Grzybowie. Niezwykle ciekawe zajęcia, uroki natury, ruch na świeżym powietrzu , dwa ekologiczne posiłki (śniadanie, obiad) z pewnością korzystnie wpłyną na dobre zdrowie i utrwalą nawyki zdrowego odżywiania.

Pobyt w Ośrodku Stowarzyszenia Ekologiczno – Kulturalnego „ZIARNO”, rozpoczęliśmy od spotkania z p Ewą Smuk-Stratewerth. Bardzo ciepłe, życzliwe powitanie i wprowadzenie do warsztatów, na zawsze pozostanie w naszej pamięci. A oferta był niezwykle bogata. Poznaliśmy pracę rolnika zarówno przez wprowadzenie jak i zajęcia praktyczne w gospodarstwie. Mogliśmy nawet karmić i doić cudowne kozy, które traktowały nas bardzo przyjaźnie. Poznaliśmy świat owadów. Dowiedzieliśmy się o życiu pszczół, trzmieli, samodzielnie wykonywaliśmy świece z wosku. Zwiedziliśmy bio-piekarnię i sami staliśmy się piekarzami. Wypiekaliśmy chleb razowy, który przywieźliśmy do domów. Rozpoznawaliśmy różne rodzaje zbóż i mąk. Dzięki temu dostrzegamy ich znaczenie w żywieniu człowieka. Bardzo dokładnie przejrzeliśmy się różnicom pomiędzy mąką białą i razową. Mieliliśmy nawet mąkę na żarnie. Rozpoznawaliśmy zioła w ogrodzie ziołowym, zasuszone oraz zamieszczone na zdjęciach. Zwiedziliśmy ekologiczną serownię. Poznaliśmy tradycje i zwyczaje Mazowsza poprzez udział w zajęciach z wycinania serwetek.

Poszczególne części warsztatów przepadaliśmy ruchem na świeżym powietrzu i zabawą. Przekonaliśmy się, że ekologiczne posiłki są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Atrakcyjny program wycieczki, ciekawie i profesjonalnie przeprowadzone zajęcia sprawiły, że większość uczniów marzy o kolejnym wyjeździe do „ZIARNA”.

 

Zobacz galerię zdjęć: